Wykonanie
Czyżby już świątecznie……no nie zupełnie, bo do świąt jeszcze kawałek ale dzisiaj chcę Wam zaproponować
śledzie w
jarmużowym pesto, które na pewno pasują na świąteczny stół. Podobne
śledzie jadłam na spotkaniu blogerów i dzisiaj kolejny przepis z tej imprezy, który spróbowałam odtworzyć. Muszę przyznać, że moje
śledzie wyszły bardziej doprawione. Bardzo lubię
śledzie, nawet polubiłam słodkie szwedzkie
śledzie . Mimo wszystko robiąc
śledzie na słodko i tak moje
śledzie są o wiele mniej słodsze. Zapewniam Was, że
śledzie w
jarmużowym pesto są bez
cukru i smakują super.Szwedzi lubią
śledzie z
ziemniakami, podobnie jak Polacy. U nas w domu zawsze były
ziemniaki do
śledzia w
śmietanie No cóż jak
pisałam wcześniej jestem dosyć osamotniona u mnie w rodzinie, bo moje dzieci
śledzi nie jedzą, a mój małżonek jedynie lubi rolmopsy . Jestem ciekawa, czy mu będą smakować dzisiejsze
śledzie.
Składniki:4 porcje3 duże solone
filety śledziowe200 ml pesto z
jarmużuskórka otarta z
cytryny i sok z połowy
olejsól i
pieprz do smaku
Przygotuj pesto z powyższego przepisu( kliknij w link). Ja zrobiłam to pesto tym razem z
pestkami dyni.
Śledzie po uprzednim namoczeniu podziel na małe kawałeczki i wymieszaj z pesto. Dopraw
sokiem i otartą
skórką z cytryny,
pieprzem i
solą w razie potrzeby.
Śledzie muszą trochę przejść pesto i smakują najlepiej po kilku godzinach w lodówce.Polecane przepisy
Śledzie w
curry z
jabłkamiPesto z
jarmużu i
migdałówŚledzie w pomidorach z
chili i
sherryŚledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiTradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonym