ßßß Cookit - przepis na Czipsy z jarmużu

Czipsy z jarmużu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Oto efekty mojego pierwszego spotkania z jarmużem - czipsy z jarmużu - zadziwiająco chrupiące, leciutkie, o orzechowo-brukselkowym smaku. No i jakie zdrowe! A już niedługo podrzucę Wam przepis na oszukane gołąbki z jarmużem i kaszą jaglaną.
Składniki (na małą porcję):
10 dużych liści jarmużu
3 łyżki oleju
łyżeczka curry
szczypta soli
Przygotowanie:
Liście dokładnie umyłam i osuszyłam.
Usunęłam z liści twarde łodygi, a resztę porwałam na mniejsze kawałki.
Wymieszałam olej z curry i solą i powstałej mieszance obtoczyłam dokładnie jarmuż.
Liście układałam na blasze wyłożonej papierem, tak, aby nie nachodziły na siebie i piekłam 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (cały czas pilnując, czy czipsy nie brązowieją zbyt mocno, bo takie stają się gorzkie).
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/10/czipsy-z-jarmuzu.html