Wykonanie
Oto efekty mojego pierwszego spotkania z
jarmużem - czipsy z
jarmużu - zadziwiająco chrupiące, leciutkie, o
orzechowo-
brukselkowym smaku. No i jakie zdrowe! A już niedługo podrzucę Wam przepis na oszukane gołąbki z
jarmużem i
kaszą jaglaną.
Składniki (na małą porcję):10 dużych liści
jarmużu3 łyżki
olejułyżeczka
curryszczypta
soliPrzygotowanie:Liście dokładnie umyłam i osuszyłam.Usunęłam z liści twarde łodygi, a resztę
porwałam na mniejsze kawałki.Wymieszałam
olej z
curry i
solą i powstałej mieszance obtoczyłam dokładnie
jarmuż.Liście układałam na blasze wyłożonej papierem, tak, aby nie nachodziły na siebie i piekłam 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (cały czas pilnując, czy czipsy nie brązowieją zbyt mocno, bo takie stają się gorzkie).