Wykonanie
Jarmuż poznałam dopiero 2 tygodnie temu, a okazuje się, że to samo zdrowie, choć czasami ciężko go zdobyć.
Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i znany był już w starożytności. Zawiera silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, bogaty jest żelazo, wit. K i C. Chrupmy
jarmuż na zdrowie!
Chipsy z
jarmużu to zdrowa przekąska.
kilka liści
jarmużu2-3 łyżki
oliwy lub
olejułyżeczka
papryki słodkiej lub
curryszczypta
soliJarmuż umyć, osuszyć, oderwać twardą łodygę, a następnie liście porwać na mniejsze kawałki.Rozłożyć liście na papierze do pieczenia.
Olej wymieszać z
przyprawami.Pędzelkiem silikonowym rozsmarować
olej na każdym listku.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. przez około 6 minut - aż będą chrupkie, przy użyciu termoobiegu mogą robić się jeszcze szybciej chrupkie.