Święta, święta i po świętach, a ja wciąż cieszę się świątecznymi resztkami. Śledzie, chyba moje ulubione świąteczne danie podjadam codziennie…Zrobiłam ich mnóstwo, a śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami to dla mnie tegoroczny hit!Niestety do śledzi nie mogę przekonać reszty domowników. No cóż, więcej dla mnie!Składniki:słoik ¾ l5 filetów z solonych śledzi10 wędzonych śliwek3 szalotki drobno posiekane3 łyżki posiekanych orzechów włoskich100 ml olejusól i pieprz do smakuodrobina suszonego tymiankuPokrój śledzie wzdłuż na paski. Na każdy kawałek połóż śliwkę, zwiń w koreczek i nakłuj drewnianą wykałaczką. Ułóż śledziowe koreczki na przemian z posiekanymi orzechami i drobno pokrojoną cebulką w szklanym słoiku i zalej olejem. Dopraw tymiankiem, popieprz i dopraw solą w razie potrzeby. Śledzie smakują najlepiej jak się przegryzą. 1-2 dni w lodówce i już są pełne smaku.Polecane przepisyJak zrobić śledzie w olejuTradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonymCzyżby już świątecznie…Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparamiŚledzie w pomidorach z chili i sherry