ßßß Cookit - przepis na Śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami

Śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach, a ja wciąż cieszę się świątecznymi resztkami. Śledzie, chyba moje ulubione świąteczne danie podjadam codziennie…Zrobiłam ich mnóstwo, a śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami to dla mnie tegoroczny hit!
Niestety do śledzi nie mogę przekonać reszty domowników. No cóż, więcej dla mnie!
Składniki:
słoik ¾ l
5 filetów z solonych śledzi
10 wędzonych śliwek
3 szalotki drobno posiekane
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
100 ml oleju
sól i pieprz do smaku
odrobina suszonego tymianku
Pokrój śledzie wzdłuż na paski. Na każdy kawałek połóż śliwkę, zwiń w koreczek i nakłuj drewnianą wykałaczką. Ułóż śledziowe koreczki na przemian z posiekanymi orzechami i drobno pokrojoną cebulką w szklanym słoiku i zalej olejem. Dopraw tymiankiem, popieprz i dopraw solą w razie potrzeby. Śledzie smakują najlepiej jak się przegryzą. 1-2 dni w lodówce i już są pełne smaku.
Polecane przepisy
Jak zrobić śledzie w oleju
Tradycyjne rolmopsy z ogorkiem kiszonym
Czyżby już świątecznie…
Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami
Śledzie w pomidorach z chili i sherry
Źródło:http://codojedzenia.pl/sledzie-ze-sliwka-cebulka-i-orzechami