Wykonanie
Tapenadę pierwszy raz miałam okazję jeść w Grecji parę lat temu. Przywiozłam sobie nawet mały zapas. Dlatego zawsze kiedy ją robię myślami wracam do tamtych fantastycznych wakacji. Uwielbiam kuchnię grecką. A
oliwki niewątpliwie mi się z nią kojarzą. Pasta jest bardzo prosta do zrobienia, wystarczy tylko zmiksować składniki i gotowe. Smakuje świetnie z grzankami (klik) ale można użyć jej również jako nadzienia.
Składniki:100 g zielonych
oliwek bez pestekłyżeczka
kaparów (czasem pomijam)2- 3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwypapryczka chili wg gustu (lub pasta
chili)łyżeczka suszonego
tymiankupieprzWykonanie:Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj dokładnie. Jeśli masa nie będzie chciała się zmiksować dolej więcej
oliwy. I gotowe:)Smacznego!