Wykonanie
Jestem wielbicielka
sledzi w zalewie octowej. Jezeli bym kiedykolwiek zdecydowala sie na diete LCHF to pewnie
sledzie bylyby
glownym skladnikiem menu.Na swieta zawsze robie tradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonym,
marchewka i
cebula. Zawijam, wbijam wykalaczke i do sloika.
Potem gotuje zalewe z
octu,
lisci laurowych, ziaren
ziela angielskiego i
czarnego pieprzu…
Przepadam za rolmopsami. Moj malzonek tez sie skusi, ale moje dzieciaki, starsze chlopaki ( nadzieja tkwi w najmlodszym) niestety nie lubia. Nie lubia tez
sledzi szwedzkich, ktore dla mnie sa po prostu za slodkie. Lubie smak szwedzkiej zalewy czy marynaty, ale nie z taka iloscia
cukru!Rolmopsy do swietna zimna przekaska, wspaniale nadajaca sie do bufetu, na przyklad sylwestrowego. Zostalo mi jeszcze pare rolmopsow w sloiku i mam nadzieje, ze przetrwaja do Sylwestra! Oto przepis
Tradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonymSkladniki: na 16 sztuk8 filetow ze
sledzi solonych1 ugotowana
marczewka2
ogorki kiszone3
szalotkiZalewa octowa300 ml
wody100 ml
octu (12%)1 lyzeczka
soli2
liscie laurowe5 ziaren
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzuWykonanie:
Sledzie namocz w zimnej wodzie. Zawsze probuje jakie sa na slonosc i wtedy dozuje sol do zalewy.Przekroj filety wzdluz na ciensze paski. Na srodek uloz krazek
marchewki,
cebuli i
ogorka kiszonego, zawin w rulon i wbij wykalaczke.Zagotuj
ocet z
woda i
przyprawami, ostudz.Uloz rolmopsy ciasno w sloiku i zalej marynata. Rolmopsy potrzebuja kilku dni , aby sie przegryzly. Na ogol po dwoch dniach sa juz dobre. W zaprawie octowej i w lodowce mozna je przechowywac do 2 tygodni.Polecane przepisy
Śledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiŚledzie w
oleju – jak zrobić
śledzieNakleilam osiemdziesiat a Wy?Swiateczna
szynka pod chrupiaca kolderkaPiernik
czekoladowy wilgotny i puszysty