ßßß Cookit - przepis na Śledzie marynowane

Śledzie marynowane

nazwa

Wykonanie

Śledzie marynowane cieszą się największą popularnością
wśród moich domowników.
Nie jadamy ich zbyt często, ale na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa.
Aby je przygotować wystarczy zrobić marynatę z dodatkiem cebuli, i odczekać 24 godziny.
Ale ja polecam Wam wersję świąteczną - z kiszonymi ogórkami i marchewką.
Warzywa razem ze śledziami świetnie się marynują,
a później stanowią doskonały dodatek do podania na stół.
Składniki:
500 g śledzi a'la Matias
2 cebule
4 niewielkie ogórki kiszone
2 marchewki
zalewa:
400 ml wody
150 ml octu spirytusowego
50 ml oleju
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę krótko obgotować (ok.15 minut), wystudzić i obrać. Ogórki, cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Delikatnie wymieszać.
Wodę z octem zagotować, dodać wszystkie przyprawy. Marynatę wystudzić.
Płaty śledzia pokroić na mniejsze kawałki.
W litrowym słoju układać na przemian warstwy warzyw i śledzi. Całość zalać zalewą i odstawić na 24 godziny. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są po 2 dniach.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Sledzie-marynowane.html