Wykonanie
Ziemniaczek i
śledzik to dobrana para a jeśli jeszcze jest to pieczony
kartofel, smaki się łączą wyśmienicie. Bardzo lubię takie zestawienie a pomysł przyszedł, jak zwykle ze spojrzenia na to, co mam akurat w lodówce i spiżarni. Dzisiaj ostatni dzień karnawału i lada moment
śledziki na pieczonych ziemniakach, jak znalazł. To idealna smakowita przekąska, dobra zresztą przez okrągły rok - na świąteczny stół, czy imprezę. Gorąco polecam.
Składniki
Sprawdzony przepis na pieczone
ziemniaki6 sporych kształtnych
ziemniaków5-6 płatów
śledziowych matias2 płaskie łyżki
majonezu2 płaskie łyżki
jogurtu naturalnego1 spory
ogórek kiszony lub świeżykilka kropel
oliwy lub
olejupołówka małego
jabłkasok z jednej
cytryny1 mała
czerwona cebula200 gram
serka kremowego (użyłam pasty własnej roboty z
sera i jajecznicy)
sól,
pieprz lub
chilliPrzygotowanie1.
Śledzie zalewam zimną
wodą w przeddzień zaplanowanej potrawy. Po czym odlewam
wodę a
ryby skrapiam
sokiem cytryny, w którym
śledzie się marynują około pół godziny. W tym czasie przygotowuję
ziemniaki i pozostałe składniki.2.
Jabłko i
cebulkę kroję w drobniutką kostkę. Dodaję troszkę
oleju,
solę i mieszam.3. Osobno kroję w plastry
ogórka ( u mnie wyszło 20 plastrów
ziemniaków, więc tyle samo plastrów
ogórka - może być świeży)4.
Śledzie osączam bardzo dokładnie z zalewy. Kroję je w paski. W razie potrzeby przycinam, żeby mniej więcej pasowały do ziemniaczanych krążków.5. Mieszam
majonez z
jogurtem. Doprawiam do smaku.6. Na każdy krążek upieczonego i wystudzonego
ziemniaka upuszczam kilka kropel
sosu majonezowego. Na sosie układam niewielkie porcje posiekanej
cebulki i
jabłka. Układam nań plastry
śledzia.
Rybę smaruję cienko sosem. Kolejno układam plastry
ogórka, którego wierzch również cienko smaruje sosem. Na ogórkach robię kleksa z kremowego
serka przy pomocy szprycy. Na koniec
serek posypuję
szczypiorkiem.Przekąski są fantastyczne w smaku i w wyglądzie. PolecamDziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika