Wykonanie
Wiem, że każdy ma swój przepis na
śledzia w
śmietanie. Moja wersja jest z
jogurtem zamiast wspomnianej
śmietany, którą stosowała i stosuje nadal moja babcia. Natomiast dodatki w tym daniu, w mojej rodzinie od lat są takie same.
Jogurt wprowadziła moja mama i taką wersję znam,lubię i podaję.Ten
śledź również często gości na moim wigilijnym
stole.
Składniki:
- 4 lekko solone
matjasy,- 1 duży, gęsty
jogurt naturalny,- 3-4
ogórki kiszone,- 1
cebula,- 1 kwaśne
jabłko,-
pieprz.Sposób przyrządzenia:
Matjasy przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na paski.
Ogórki,
cebulę i
jabłko pokroić w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i dodać
pieprz do smaku. Z
solą należy uważać, ponieważ
śledź jest już słony, a smaki przejdą po schłodzeniu w lodówce. Jako danie obiadowe najlepiej smakuje z
ziemniakami. Smacznego