Zero słońca przez ostatnie tygodnie po prostu mnie dobija. Moje zioła w doniczce usychają, bo wiadomo ziółka lubią słońce. Uschła bazylia, a po dzielnej walce padł i tymianek. Dzisiaj wykorzystałam go do wypieku bułeczek na śniadanie . Pięknie pachniały, a i smakowały super.Składniki: na 10 bułeczek300 g mąki pszennej chlebowej300 g mąki razowej25 g świeżych drożdży350 ml wody, ± 2 łyżki w zależności od mąki200 ml pestek dyni¾ łyżki soli1 łyżka miodu1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki oliwyRozpuść drożdże w wodzie z miodem. Dodaj oliwę, a następnie obie mąki, tymianek i zagnieć luźne ciasto odchodzące od boków naczynia. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj wody. Pod koniec zagniatania dodaj pestki dyni. Przykryj ciasto chlebowe folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 1 równych kawałków i uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na 30 minut. Piecz w piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut.Polecane przepisyChlebanyżowy pszennożytniBułeczki z bazylią i słonecznikiemChlebki z jarmużemDyniowebagietki z rozmarynem i żurawinąBułki ze szpinakiem