Wykonanie
Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam
anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego
kopru (fenkuł) to i polubiłam
anyż.
Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać
pieczywo z
anyżem, a zdarzyło się, że dodałam
anyż do potrawy, która niedawno przyrządzałam.
Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny, ale jego smak jest jedynie delikatnie
anyżowy.
Chleb anyżowy to idealne
pieczywo do
serów i tostów.
Chleb anyżowy pszennożytniSkładniki:2 bochenki800 g
pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa150 g
mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia
chleba300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny10 g
drożdży650 – 700 ml
wody1 łyżka melasy1 łyżka
soli1 łyżeczka mielonego
anyżuW misie robota umieść zakwas, rozpuszczone w wodzie
drożdże i melasę. Dodaj obie
mąki,
anyż i zagnieć elastyczne ciasto po czym dodaj
sól i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut do wytworzenia glutenu. Maksymalny czas wyrabiania to 15 minut.. Przykryj ciasto folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Idealna temperatura to 27 – 29 ºC. Po godzinie wyłóż ciasto na lekko oprószony
mąką blat i złóż kilka
razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Znowu powtórz składanie ciasta. Odczekaj 10 minut aż ciasto “odpocznie” po czym podziel na dwie równe porcje i uformuj bochenki, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg. Piecz
chleb przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225 i piecz
chleb jeszcze przez 30 minut. Podczas pieczenia ustaw naczynie z
wodą w piekarniku. Skórka
chleba będzie wtedy chrupiąca. Wyjmij
chleb i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisy
Dyniowe bagietki z
rozmarynem i
żurawinąChlebki z
jarmużemChleb z quinoa i międzynarodowy dzień
chlebaChleb jogurtowy ze
słonecznikiemChleb orkiszowo żytni na zakwasie