ßßß Cookit - przepis na Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną

Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza, że po Halloween raczej dyni w sklepie nie spotkam. Mam jeszcze parę przepisów do opracowania, gdzie dynia występuję w roli głównej.
A tym razem wymyśliłam sobie dyniowe bagietki. Upiekłam je z mąki orkiszowej razowej i pszennej, na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Nie ma jak domowe wypieki! Bagietki własnej roboty, a zwłaszcza te na zakwasie lub poolish są zawsze wyrośnięte i puszyste.
Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną
Składniki:
6 bagietek, około 400 g
250 g mąki orkiszowej razowej
800 g mąki pszennej
350 g pszennego zakwasu, tutaj przepis
5 g drożdży
600 – 650 ml zimnej wody
250 g dyni, utartej na grubych oczkach
100 g suszonej żurawiny
1 ½ łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka soli
Drożdże i zakwas rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki, dynię i zagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota i zajmuje mi to około 10 minut. Kiedy ciasto już jest wyrobione dodaj sól i żurawinę. Zagniataj jeszcze przez 10 minut lub do wytworzenia nitek glutenu. Ciasto dobrze wyrobione to ciasto, które rozciąga się między palcami jak guma do żucia. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Złóż ciasto kilka razy, przełóż do naczynia, przykryj i znowu pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie złóż ciasto i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj bagietki. Oprósz z wierzch mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg i piecz bagietki przez 10 minut. Po 10 minutach obniż temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia spryskaj bagietki wodą lub umieść naczynie z wodą na dnie piekarnika. Skórka będzie wtedy chrupiąca.
Polecane przepisy
Chleb anyżowy pszennożytni
Bułeczki z tymiankiem
Chlebki z jarmużem
Bagietki na zakwasie
Pożywne bagietki z pulled pork czyli…
Źródło:http://codojedzenia.pl/dyniowe-bagietki-z-rozmarynem-i-zurawina