ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna babka marchewkowa (BEZGLUTENOWA)

Wielkanocna babka marchewkowa (BEZGLUTENOWA)

nazwa

Wykonanie

Przygotowania wielkanocne juz zakonczone. W tym roku swieta spedzamy u moich rodzicow. Nie molo zabraknac dietetycznego akcentu :)
....pomysl na babke znalazlam tutaj . Tradycyjnie wprowadzilam kika zmian, ale wyszlo przepysznie !!!
PRZEPIS (na 16 porcji):
SKŁADNIKI:
350g marchwi
2/3 szkl. kaszy jaglanej 160g
4 jaja
125g slonecznika
80g rodzynek
92g oleju rzepakowego (lub dowolnego)
155g miodu (okolo 1/4 sklnanki)
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu
1. Kasze i slonecznik mielimy w młynku do kawy lub blenderze, tak aby powstała mąka
2. Marchew scieramy na tarce
3 . Olej, jaja i miod miksujemy razem
4. Do marchwi dodajemy: rodzynki, kasze, slonecznik, sode, cynamon i wszystko mieszamy
5 . Laczymy suche i mokre skladniki razem. Ja zmiksowaam na gladka mase. Ciasto wyszlo rzadkie.
6. Wylewamy do formy i pieczemy w 180st. C z termoobiegiem przez 60 minut.
...i GOTOWE !!!
Polewe przygotowalam z awokado. Przepis znajdziecie tutaj.
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-marchewkowa.html