Wykonanie
Składniki:2 piersi podwójne z
kurczaka½ kg
pieczarekmarynata:12
cebul szalotek5 ząbków
czosnku3
papryczki chili5 łyżek
oliwy z oliwek o zapachu
oregano1 łyżka płynnej
przyprawy do zup i potraw2 łyżki sosu
octowego z
octem balsamicznym z zagęszczonym moszczem
winogronowym1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżeczka
tabasco¾ szklanki
olejuu mnie:¼ szklanki
oleju Kujawskiego z dodatkiem
suszonych pomidorów,
czosnku i
bazylii¼ szklanki
oleju Kujawskiego z dodatkiem
czosnku¼ szklanki
oleju Kujawskiego z dodatkiem
bazyliiprzyprawy:1 łyżka
oregano1 łyżka
bazylii1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka marynaty pikantnej do
mięsa1 łyżeczka
przyprawy pikantnej do
kurczaka1 łyżeczka
przyprawy grill pikantny1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka ziarenek smaku½ łyżeczki
pieprzu Cayenne¼ łyżeczki
tymianku¼ łyżeczki
rozmarynuwarzywa:1
marchewka1
por1
cukinia30 g
masłaodrobina
oliwy z oliwekzioła prowansalskieoreganopieprz czarny mielony
sól morskaWykonanie:Przygotowujemy marynatę do
mięsa. Do miski wlewamy płynne przypraw a następnie sypkie. Wszystko dokładnie mieszamy aż się ze sobą połączą.
Cebulę oraz
czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Z
papryczki chilii usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Wszystko to dodajemy do miski i mieszkamy dokładnie.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka).
Mięso wkładamy do miski i energicznymi ruchami mieszamy, aby do
mięsa przylgnęła marynata, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z
mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest to przygotować wieczorem i
mięso pozostawić w marynacie na całą noc, wtedy
mięso przejdzie
przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Po tym czasie wyjmujemy
mięso, woka lub patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojone w ćwiartki
pieczarki. Mieszamy wszystko.
Mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, podlewając co jakiś czas
wodą.
Cukinię,
marchewkę i
pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki
masła. Dolewamy odrobinę
oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki
marchewki a następnie
pora. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie dodajemy paseczki
cukinii. Całość doprawiamy szczyptą
ziół prowansalskich oraz
oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę
wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż
woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
Danie można podawać z
ziemniakami, frytkami jak również kulkami ziemniaczanymi. Przepis na kulki ziemniaczane znajduje się tutaj.