ßßß Cookit - przepis na Rafaello bez pieczenia w wersji black Ό white

Rafaello bez pieczenia w wersji black Ό white

nazwa

Wykonanie

Dziś już ostatni wpis z serii Wielkanocnych inspiracji. W ostatnich dniach prezentowałam Wam przepis na rozpływające się w ustach, musztardowe mięsko pieczone oraz faszerowane jajka z łososiem wędzonym, które pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują wyśmienicie. Było również kilka trików na odchudzenie naszych świątecznych dań oraz pomysłów na majonezowe zamienniki .
Jedyne czego brakuje to pysznego deseru. Długo zastanawiałam się co mogłabym Wam zaprezentować oprócz świątecznych serników, mazurków i bab Wielkanocnych, niestety w tej kwestii nie jestem jeszcze ekspertem, ale mam nadzieję że za rok Was zaskoczę
Moje myśli krążyły także wokół ciasta szpinakowego zielone, wiosenne, na Wielkanoc w sam raz.
Pomimo, że ciacho pyszne to miałam ochotę na coś innego, nowego i ku mojej radości znalazłam nową inspirację! Przepis, który chciałabym Wam dziś przedstawić znalazłam na blogu hpba.pl Od pierwszej chwili gdy zobaczyłam pięknie wyglądające, do tego zdrowe, kuleczki rafaello w wersji black&white wiedziałam że muszę takie przygotować! Proporcje i składniki troszkę zmodyfikowałam i do dzieła, święta niebawem, więc czas wypróbować nowe przepisy.
Składniki:
Kasza jaglana ok. 200-250 g
Mleko kokosowe (1 puszka)
Wiórki kokosowe (6-7 łyżek do masy + do obtoczenia)
Kakao
Miód 6-7 łyżek
Migdały
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy woda odparuje, dodajemy do garnka mleko kokosowe, 6-7 łyżek miodu, 6-7 łyżek wiórek kokosowych, całość chwilę gotujemy i obserwujemy konsystencję masy. Jeśli jest mało kleista i zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, pamiętając o częstym mieszaniu. Jeśli masa wyszła zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Po odparowaniu nadmiaru wody zdejmujemy masę z ognia i studzimy.
Przestudzoną masę blendujemy i zabieramy się za formowanie kulek. Aby otrzymać rafaello w wersji black&white należy przygotować miseczkę z wiórkami kokosowymi, drugą natomiast z kakao do obtoczenia naszych kulek. Następnie bierzemy porcję masy na jedną kulkę, wkładamy do środka orzech, formujemy kulkę, a na koniec obtaczamy w białej lub czarnej posypce.
I gotowe! Świąteczne rafaello bez pieczenia w wersji black&white prezentuje się świetnie i tak też smakuje. Przepis wypróbowany i zdecydowanie godny polecenia, Twoi świąteczni goście będą z pewnością zaskoczenie, że z kaszy jaglanej można przygotować takie cudeńka.
Z podanej porcji otrzymałam ok 40 kulek rafaello a ich przygotowanie zajęło mi mniej więcej 50 minut. Przepis na rafaello bez pieczenia to coś nowego w mojej kuchni, przygotowane zostało po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Cudowny zapach mleka kokosowego, który unosił się w całym domu to dodatkowy atut tego przepisu. Mam nadzieję, że skusicie się na małe eksperymenty, a może znacie już ten przepis?
Kończąc, tym słodkim akcentem, cykl Wielkanocnych inspiracji chciałabym już dziś życzyć Wam:
S makowitych
M ile spędzonych w rodzinnym gronie
A petycznych
K olorowych
U śmiechniętych i radosnych
L ekkich a zarazem luźnych (zwłaszcza spodni ;),
A w poniedziałek całkiem lanych
Świąt Wielkanocnych
Ściskam świątecznie
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/rafaello-bez-pieczenia-w-wersji-black-white