ßßß
WYKONANIEPory umyć, odrzucić nadpsute części, przepołowić , opłukać i pokroić na cienkie plasterki. Ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć składniki, dodać musztardę wymieszaną z połową majonezu doprawić solą i cukrem do smaku.Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ułożyć na niej połówki jaj ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek.Tagi: jabłko jajka majonez musztarda ogórek kwaszony por sałatka15:24, wela2 ,sałatkaLink Komentarze (3) »wtorek, 23 kwietnia 2013BLINKI Z MLEKA ZSIADŁEGO2 szklanki zsiadłego mleka 3 jaja 40 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag smalcu (oleju)20 dag cukru, dżem
WYKONANIEMleko rozmieszać z jajami, dodać mąkę, wsypać proszek do pieczenia i wymieszać. Na patelni stopić część tłuszczu, rozgrzać, wlać trochę ciasta, uformować małe okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem i dżemem.Tagi: cukier jajka mąka placuszki proszek do pieczenia tłuszcz zsiadłe mleko17:18, wela2środa, 17 kwietnia 2013TAGLIATELLE Z ZIELONYM GROSZKIEM20 dag makaronu 4 grube plastry boczku wędzonego 50 dag zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)3-4 cebule 5 dag masła 1 łyżka śmietany sól, pieprz, vegeta
WYKONANIEUgotować makaron. W rondelku rozpuścić masło i przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie dorzucić drobno posiekaną cebulę, gdy będzie przezroczysta, dołożyć zielony groszek i parę łyżek wody. Gotować ok. 5 minut. Dodać śmietanę. Wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku.Tagi: boczek cebula makaron masło przyprawy śmietana zielony groszek16:10, wela2 ,danie z makaronemśroda, 10 kwietnia 2013SURÓWKA Z PORÓW W ŚMIETANIE2 pory pół jabłka 1 łyżka posiekanego szczypiorku szklanka śmietany sok z cytryny sól, cukier, pieprz, papryka mielona
WYKONANIEPory dokładnie umyć,pokrajać w słomkę i wymieszać ze śmietaną. Umyte jabłko pokroić w kostkę, dodać do porów i wymieszać ze szczypiorkiem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem i papryką mieloną.Tagi: jabłko Pory przyprawy sok z cytryny szczypiorek śmietana13:39, wela2 ,surówkaLink Komentarze (1) »wtorek, 02 kwietnia 2013PIEROGI-KLUSKI LENIWE BŁYSKAWICZNE50 dag sera homogenizowanego 3 jaja 5 czubatych łyżek mąki sól 4 dag masła do polania pierogów 2-3 dag cukru do posypania pierogów
WYKONANIETwarożek homogenizowany włożyć do miseczki, dodać jaja, sprawdzając świeżość, mąkę i sól, utrzeć na gładka masę. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować powoli. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, włożyć na talerz i polać masłem i posypać cukrem.Tagi: cukier jajka masło mąka serek homogenizowany12:01, wela2 ,knedle, kluski, pyzysobota, 30 marca 2013BABKA UCIERANA20 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag masła 12 dag cukru 4 jajka olejek migdałowy skórka z cytryny sok cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania tłuszcz i mąka do formy cukier waniliowy
WYKONANIEMasło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, cukier i pozostałe składniki . Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w wysmarowanej i posypanej mąką formie ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Tagi: babka cukier jajka masło mąka olejek proszek do pieczenia12:20, wela2 ,ciastoponiedziałek, 25 marca 2013PiECZEŃ WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMIokoło 1,5 kg szynki wieprzowej, schabu, karczku, łopatki bez kości sól, pieprz, przyprawa grillowa, czosnek suszony,garść śliwek 100 ml białego wytrawnego wina oliwa, olej 2 dag mąki
WYKONANIEMięso opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawami, włożyć do lodówki na 2-4 godziny. Po tym czasie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Śliwki umyć i namoczyć w białym wytrawnym winie. Dodać do przyrumionego mięsa obkładają go, piec, skrapiając winem pozostałym z namoczenia. Jeśli sos za bardzo nam odparuje możemy uzupełniać go dolewając wody, ale nie za dużo na raz. Po upieczeniu sos i śliwki przetrzeć przez sito lub blenderem. Następnie mięso oprószyć mąką, zalać przetartym sosem, doprawić do smaku i jeszcze chwilę dusić.Tagi: białe wytrawne wino mąka przyprawy śliwki suszone tłuszcz wieprzowina18:03, wela2 ,mięsoczwartek, 21 marca 2013PIECZEŃ WIEPRZOWA Z MUSZTARDĄ1 kg mięsa wieprzowego bez kości (szynki , schabu, karczku lub łopatki)oliwa lub olej na marynatę 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy 1 szklanka białego wina ziołowego sól, pieprz ziołowy
WYKONANIEMięso umyć, posypać sola i pieprzem, posmarować oliwą i musztardą. Odstawić na 2-3 godziny. Wstawić do bardzo gorącego pieca (230° C.) Gdy pieczeń sie zarumieni, polewać co pewien czas winem. Po godzinie lub tak naprawdę jak mięso będzie miękkie zostawić pieczeń na 10 minut w wygaszonym piecu. Po wyjęciu mięsa blachę wypłukać niewielką ilością gotowanej wody, wymieszać i podać ten sos w sosjerce.Bardzo smaczne na zimno jak i na gorąco.Tagi: musztarda oliwa pieprz sól wieprzowina wino16:17, wela2 ,mięsoponiedziałek, 18 marca 2013MUSSAKA20 dag makaronu (kolanka, krajanka)30 dag pomidorów 30 dag parówek 25 dag mięsa wieprzowego bez kości tłuszcz 2 cebule mąka pół szklanki mleka jajo tłuszcz do wysmarowania naczynia 5 dag żółtego sera utartego pieprz i sól, papryka mielona do smaku
WYKONANIEMakaron ugotować na pół miękko, odcedzić , przepłukać zimną wodą, odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry.Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry, posypać mąką, usmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na tłuszczu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim warstwami makaron i parówki obrane z osłonek i pokrajanymi w plastry, pomidory,cebula, przesypując jednocześnie mięsem i przyprawami, zalać mlekiem wymieszanym z jajem i posiekana natka pietruszki, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Podawać.Tagi: cebula makaron mleko parówki pomidory tłuszcz wieprzowina16:46, wela2 ,zapiekankawtorek, 12 marca 2013KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY50 dag kapusty kiszonej 40 dag żeberek porcja włoszczyzny 3 dag słoniny zabek czosnku liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz ziołowy 50 dag ziemniaków
WYKONANIEWłoszczyzne umyć, obrać, opłukać i zalać wodą (5 szklanek). Osolić, włożyć umyte żeberka, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować. W osobnym naczyniu ugotować pokrajaną kapustę z niewielka ilościa wody. Wywar przecedzić, z miękkich żeberek usunąć kości, mieso i włoszczyznę pokrajać i połączyć z kapustą oraz z wywarem.Ziemniaki gotujemy osobo i dodajemy pokrojone w kostkę do zupy. Słoninę podsmażyć z cebulą, rozprowadzić wywarem i dodać do zupy. Przyprawić czosnkiem roztartym z solą. Przyprawiać do smaku i podać.Tagi: cebula czosnek kapusta kiszona przyprawy włoszczyzna ziemniaki żeberka11:53, wela2 ,zupa1 , 2, 3, 4, 5 ... 16następne