Wykonanie
Uwielbiam zbierać
grzyby i dlatego dzisiejszy sobotni poranek zaplanowaliśmy na wyprawę do lasu.No cóż, muszę przyznać ,że nie zaspokoiłam swoich pasji zbieracza. Kilka podgrzybków i na tym koniec. Dobrze ,że wystarczyło na sos. Sosik ze świeżych
grzybków w
śmietanie, to zrekompensowało niedosyt zbierania.
SKŁADNIKI:kilka podgrzybków ( u mnie 5-6 )2 małe
cebule2 łyżki
margaryny lub
masła klarowanego1/2
piersi z kurczakasól,
pieprz do smaku1
śmietana ( 200 ml.)1
liść laurowyWYKONANIE.
Grzybki oczyszczamy, lekko płuczemy, kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy
cebulę,
grzyby,
liść laurowy.Nakrywamy i dusimy na małym ogniu, ok 15 min.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski. Obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Grzyby i
cebulka powinny ładnie zmięknąć.Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy podsmażonego
kurczaka- mieszamy.Całość zalewamy
śmietaną i dalej smażymy, aż
śmietana ładnie się zetnie i zgęstnieje.
Danie gotowe - u mnie podane z ciemnym
makaronem penne.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.