ßßß Cookit - przepis na Do dzisiejszego majonezu:

Do dzisiejszego majonezu:

nazwa

Wykonanie

kwi 18th Majonez z octem balsamicznym i czosnkiem
Żaden kupny majonez nie może się równać z tym cierpliwie przyrządzanym w domu. Najpierw podamy składniki na wersję podstawową. Następnie na dzisiejszy z nutą czosnkową i balsamiczną, przypominający francuski czy jak chcą inni hiszpański ailloli
Do wykonania wersji podstawowej potrzebujemy:
– 1 bardzo świeżego żółtka,
– 1 łyżeczki musztardy,
– szczypty soli, pieprzu i ewentualnie cukru,
– 250 ml neutralnego oleju np. słonecznikowego,
– łyżki soku z cytryny lub octu.
– wyżej wymienione składniki,
– 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
– zamiast octu czy cytryny 1 łyżkę octu balsamicznego.
Sposób wykonania:
W misce roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem żółtko, sól, pieprz i musztardę. Teraz, ciągle mieszając/miksując dodajemy koniecznie PO ODROBINIE oleju (używając trzepaczki tzw. rózgi nasz majonez na pewno się nie zwarzy).
Nie zrażajmy się tą żmudną pracą, efekt ją nam z pewnością wynagrodzi! Przy końcu, gdy masa jest gęsta, można nieco zwiększać porcje wlewanego oleju. Na ostatku dodajemy ocet balsamiczny i czosnekmajonez nabierze apetycznego koloru kawy z mlekiem
Wybornie smakuje z jajami na twardo lub z kukurydzą!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=507