Wykonanie
kwi 18th
Majonez z
octem balsamicznym i
czosnkiemŻaden kupny
majonez nie może się równać z tym cierpliwie przyrządzanym w domu. Najpierw podamy składniki na wersję podstawową. Następnie na dzisiejszy z nutą
czosnkową i balsamiczną, przypominający francuski czy jak chcą inni hiszpański ailloli

Do wykonania wersji podstawowej potrzebujemy:– 1 bardzo świeżego
żółtka,– 1 łyżeczki
musztardy,– szczypty
soli,
pieprzu i ewentualnie
cukru,– 250 ml neutralnego
oleju np.
słonecznikowego,– łyżki
soku z cytryny lub
octu.– wyżej wymienione składniki,– 1-2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę,– zamiast
octu czy
cytryny 1 łyżkę
octu balsamicznego.Sposób wykonania:W misce roztrzepujemy trzepaczką lub mikserem
żółtko,
sól,
pieprz i
musztardę. Teraz, ciągle mieszając/miksując dodajemy koniecznie PO ODROBINIE
oleju (używając trzepaczki tzw. rózgi nasz
majonez na pewno się nie zwarzy).Nie zrażajmy się tą żmudną pracą, efekt ją nam z pewnością wynagrodzi! Przy końcu, gdy masa jest gęsta, można nieco zwiększać porcje wlewanego
oleju. Na ostatku dodajemy
ocet balsamiczny i
czosnek –
majonez nabierze apetycznego koloru
kawy z mlekiem…Wybornie smakuje z
jajami na twardo lub z
kukurydzą!