Wykonanie
Domowy
majonez smakuje o niebo lepiej od tego, które możemy dostać w sklepach i przynajmniej jesteśmy pewni co znajduje się w środku 😉Przygotowanie
majonezu samemu, zajmuje mniej czasu, niż wyjście i kupienie go w markecieA biorąc pod uwagę fakt, iż potrzebne składniki są tak podstawowe, że zazwyczaj mamy je w domu, to
majonez zrobić możemy w każdej chwiliZdecydowanie zachęcam Was do wypróbowania przepisu – można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, a i satysfakcja gwarantowana 😉Potrzebujemy:1 całe
jajko2
żółtkałyżeczka
musztardyłyżeczka
octu, lub łyżka
soku z cytryny270-300ml
olejupół łyżeczki
cukrusól do smakuPrzygotowanie:W misce umieszczamy wszystkie składniki na
majonez, poza
olejem.Miksujemy do połączenia się całości i powoli, cały czas miksując zaczynamy wlewać
olej.
Olej wlewamy początkowo małymi porcjami, dosłownie po łyżeczce, powoli zwiększając jego ilość.Miksujemy do wyczerpania się
oleju, bądź do uzyskania oczekiwanej konsystencji.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom