Wykonanie
Tradycyjny grecki placek
szpinakowo-
serowy. W Grecji kawałki tego placka sprzedawane są w większych miastach niemal na każdym
rogu, coś na kształt naszych
bułek z
parówką itp. ;)Składniki:3 opakowania
ciasta francuskiego (my używamy tego z Biedronki)400 g
szpinaku mrożonegoOpakowanie
sera feta100 g
sera żółtego1 duża
cebulaPęczek
koperku2 rozkłócone
jajkaOliwaSuszona
mięta,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Szpinak przyprawiamy
miętą, gałką,
solą i
pieprzem i gotujemy do czasu, aż wygotujemy większość
wody (ok. pół godziny). Zdejmujemy z ognia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do
szpinaku. Następnie dodajemy posiekany
koperek i pokruszoną
fetę (nie ma sensu jej kroić, i tak wyjdzie z niej papka). Dodajemy
jajka i wszystko delikatnie mieszamy. Każdy płat ciasta kroimy na pół. Okrągłą formę smarujemy
oliwą. Układamy w niej 3 warstwy ciasta, każdy smarując
oliwą. Posypujemy tarkowanym
żółtym serem. Wykładamy masę
szpinakowo-
serową i przykrywamy kolejnymi 3 warstwami ciasta, również pamiętając o posmarowaniu ich
oliwą. Górną warstwę ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160 stopniach ok. 30 – 40 minut.