ßßß Cookit - przepis na Spanakotiropita

Spanakotiropita

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny grecki placek szpinakowo-serowy. W Grecji kawałki tego placka sprzedawane są w większych miastach niemal na każdym rogu, coś na kształt naszych bułek z parówką itp. ;)
Składniki:
3 opakowania ciasta francuskiego (my używamy tego z Biedronki)
400 g szpinaku mrożonego
Opakowanie sera feta
100 g sera żółtego
1 duża cebula
Pęczek koperku
2 rozkłócone jajka
Oliwa
Suszona mięta, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak przyprawiamy miętą, gałką, solą i pieprzem i gotujemy do czasu, aż wygotujemy większość wody (ok. pół godziny). Zdejmujemy z ognia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy posiekany koperek i pokruszoną fetę (nie ma sensu jej kroić, i tak wyjdzie z niej papka). Dodajemy jajka i wszystko delikatnie mieszamy. Każdy płat ciasta kroimy na pół. Okrągłą formę smarujemy oliwą. Układamy w niej 3 warstwy ciasta, każdy smarując oliwą. Posypujemy tarkowanym żółtym serem. Wykładamy masę szpinakowo-serową i przykrywamy kolejnymi 3 warstwami ciasta, również pamiętając o posmarowaniu ich oliwą. Górną warstwę ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 160 stopniach ok. 30 – 40 minut.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/06/24/spanakotiropita