ßßß Cookit - przepis na "Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim.

"Ślimaczki" ze szpinakiem w cieście francuskim.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
200g świeżego szpinaku,
1 łyżka śmietany 18%,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
opakowanie ciasta francuskiego,
łyżka masła,
1 jajko,
1 plasterek sera żółtego.
Przygotowanie:
Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Rozłożyć ciasto francuskie (ja nie doczytałam i trafiłam na ciasto w kawałku, które musiałam rozwałkować). Na ciasto położyć farsz i mniej więcej równomiernie go rozprowadzić. Plasterek sera podzielić na kilka pasków i rozłożyć wzdłuż na środku ciasta.
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić.
Przygotować blachę do pieczenia i rozłożyć na niej papier do pieczenia. Układać obok siebie "ślimaczki", które należy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok.15 - 20minut ( do momentu gdy będą ładnie zarumienione).
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/10/slimaczki-ze-szpinakiem-w-ciescie.html