Wykonanie
Składniki:200g
świeżego szpinaku,1 łyżka
śmietany 18%,2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,opakowanie
ciasta francuskiego,łyżka
masła,1
jajko,1 plasterek
sera żółtego.Przygotowanie:
Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy
razy przelać wrzącą
wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką
masła do momentu odparowania
wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki
czosnku,
sól i
pieprz. Zdjąć z ognia i dodać
śmietanę, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Rozłożyć
ciasto francuskie (ja nie doczytałam i trafiłam na ciasto w kawałku, które musiałam rozwałkować). Na ciasto położyć farsz i mniej więcej równomiernie go rozprowadzić. Plasterek
sera podzielić na kilka pasków i rozłożyć wzdłuż na środku ciasta.
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić.
Przygotować blachę do pieczenia i rozłożyć na niej papier do pieczenia. Układać obok siebie "ślimaczki", które należy posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach C przez ok.15 - 20minut ( do momentu gdy będą ładnie zarumienione).
Smacznego!!!