Wykonanie
Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką
sałatką.Składniki:6 pojedynczych
piersi kurczakaopakowanie
mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%3 opakowania
ciasta francuskiego6 plasterków
żółtego sera (ja użyłam wędzonego)4 ząbki
czosnkułyżka
masłasól,
pieprzszczypta
gałki muszkatołowej1
jajkoWykonanie:Rozmrożony
szpinak smażymy na
maśle tak aby cala
woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek, szczyptę
gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać
śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy
żółty ser. Piersi doprawiamy
solą (ja użyłam ziarenek smaku)Każdy płat
ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym
jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.Smacznego