Wykonanie
Dzisiaj na obiad smakowaliśmy coś co kocham.. naleśniki:) Tyle, że tym razem nie w formie deseru ani przekąski, tym razem zrobione wytrawnie jako danie główne z
filetem z piersi kurczaka,
szpinakiem i sosem
serowym.. Mmmm..
Zacznijmy od ciasta naleśnikowego, które robimy według przepisu . Smażąc na standardowej patelni naleśnikowej o średnicy 25cm wyjdzie nam ok. 9-10 placków.składniki na farsz:2
filety z piersi kurczaka500g
szpinaku mrożonegoząbek
czosnku3 łyżki
śmietany 18%Piersi z kurczaka, kroimy w kostkę, zalewamy
olejem lub
oliwą z dodatkiem
soli i
pieprzu, odstawiamy na 10min a następnie podsmażamy na patelni.
Szpinak wrzucamy do małego garnka z łyżką
oleju na dnie, dolewamy 2 łyżki
wody, przykrywamy. Mieszamy od czasu do czasu żeby się nie przypalił. Po rozmrożeniu dusimy jeszcze jakieś 7 min. Dodajemy do
kurczaka. Łączymy a następnie dodajemy pokrojony
czosnek,
śmietanę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy.sos
serowy:2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1,5 szklanki
mleka200g
sera żółtegogałka muszkatołowasól,
pieprzMąkę prażymy w rondelku, dodajemy
masło. Mieszamy w celu dokładnego połączenia składników. Dolewamy do trochu letnie
mleko i intensywnie mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy
ser, doprawiamy.Farszem napełniamy naleśnik i zawijamy pod spód tworząc apetyczną poduszeczkę. Polewamy sosem.
Mmm.. Smacznego!