ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie faszerowane szpinakiem i pieczarkami

Ciasto francuskie faszerowane szpinakiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Jakoś u mnie po francusku ostatnio, ale akurat nastał czas porządkowania lodówki, więc to co było pod ręką zostało użyte za farsz :) Pyszne ciasteczka, idealne na ciepło. Polecam!
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 garści świeżego szpinaku (można użyć mrożony)
- 2 garści pieczarek
- pół dużej lub mała cebula
- 3 plastry sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- roztrzepane jajko
- sezam
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki, cebulę w kosteczkę, a umyty szpinak i czosnek siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki z cebulką, dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz będzie chłodny, ciasto dzielimi na 4 lub 6 części. Farsz nakładamy na środek na to pół plastra sera żółtego, a ciasto zlepiamy jak pieroga. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, smarujemy lekko jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 15 min. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/12/ciasto-francuskie-faszerowane.html