ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana w sosie pomidorowym.

Papryka faszerowana w sosie pomidorowym.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
5 świeżych papryk ( u mnie były dwie żółte, dwie czerwone i jedna zielona),
1 większa cebula,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 jajko,
woreczek ryżu (125 g),
majeranek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu sól lub vegeta), słodka czerwona papryka,
1L bulionu ( u mnie był drobiowy),
400 g przecieru pomidorowego,
duża łyżka mąki.
Przygotowanie:
Ugotować ryż, ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić.
Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać.
Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem.
Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion.
Sosu wychodzi bardzo dużo, także można zrobić go o połowę mniej i też wystarczy.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/04/papryka-faszerowana-w-sosie-pomidorowym.html