Wykonanie
Żurek wspaniale wygląda podany w
chlebie. Tak też dziś i u mnie w domu zjedliśmy. Przygotowanie
chleba do
żurku i sam żurek, to trochę pracochłonne danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)
Składniki:200g
boczku, najlepiej wędzonego,180g
kiełbasy,średnia
cebula,3
białe kiełbasy,2 x
marchew,
pietruszka,kawałek
selera,4
ziemniaki,5 ząbków
czosnku,butelka
żuru staropolskiego (500ml),mała
śmietana 18%,2
listki laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego,
sól lub warzywko ( ja dałam
przyprawę uniwersalną ),
pieprz,
majeranek,2
jajka.Przygotowanie:
Kiełbasę,
boczek i
cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka i zalać
wodą (3l). Włożyć
liście laurowe,
ziele angielskie, posolić ( lub dać warzywka) i popieprzyć.
Marchew pokroić w talarki, natomiast
seler i
pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do
wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy
ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki
czosnku. Przez chwilę gotować.
Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać do zupy, tym razem ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo
majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.Ugotować na twardo
jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź
chleba (przepis na
chleb do
żurku jest tu kliknij) tuż przed podaniem.Smacznego!!!