Wykonanie
Składniki:Spód:190g
mąki pszennej tortowej,2 łyżki
cukru pudru ( 40g ),110g zimnego
masła,1
żółtko,1 łyżka
soku z cytryny,1 łyżka zimnej
wody.Masa cytrynowa:1
białko + 4
jaja,250ml
śmietany kremówki ( 30% ),110g
cukru pudru,2 łyżki
mąki ziemniaczanej ( 40g ),starta skórka z dwóch
cytryn,sok z dwóch
cytryn ( ok.70ml ).Krem
cytrynowy:3
cytryny,2 całe
jajka,2
żółtka,100g
masła niesolonego,100g
cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem.Przygotowanie:Spód: Do
mąki dodać
masło i posiekać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować mniej więcej na kształt koła. Włożyć do formy na tartę ( o średnicy 24cm ) i uformować, tzn. rozłożyć na spodzie oraz na brzegach. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wysypać kulki ceramiczne ( lub
ryż ) i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 15minut. Po tym czasie ściągnąć z ciasta folię lub papier spożywczy razem z kulkami i włożyć do piekarnika samo ciasto na kolejne 5 minut.Masa cytrynowa:
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na drobnych oczkach skórki. Wycisnąć
sok z cytryn. Dodać resztę składników i zmiksować.Masę
cytrynową wylać na ciasto, przykryć folią spożywczą i piec 30minut w 180stopniach C. Wlewając masę do ciasta należy uważać by masa nie wleciała pod ciasto. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić do ostygnięcia.Krem
cytrynowy:
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z
cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również
cukier, całe
jajka i
żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić
wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę
cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa
zrobi się ciepła powoli dodawać
masło - mieszać aż
masło się rozpuści i masa
zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia.Krem
cytrynowy wyłożyć na górę i schować ciasto na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!