ßßß Cookit - przepis na Tarta podwójnie cytrynowa

Tarta podwójnie cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Spód:
190g mąki pszennej tortowej,
2 łyżki cukru pudru ( 40g ),
110g zimnego masła,
1 żółtko,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka zimnej wody.
Masa cytrynowa:
1 białko + 4 jaja,
250ml śmietany kremówki ( 30% ),
110g cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ),
starta skórka z dwóch cytryn,
sok z dwóch cytryn ( ok.70ml ).
Krem cytrynowy:
3 cytryny,
2 całe jajka,
2 żółtka,
100g masła niesolonego,
100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem.
Przygotowanie:
Spód: Do mąki dodać masło i posiekać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować mniej więcej na kształt koła. Włożyć do formy na tartę ( o średnicy 24cm ) i uformować, tzn. rozłożyć na spodzie oraz na brzegach. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wysypać kulki ceramiczne ( lub ryż ) i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 15minut. Po tym czasie ściągnąć z ciasta folię lub papier spożywczy razem z kulkami i włożyć do piekarnika samo ciasto na kolejne 5 minut.
Masa cytrynowa: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na drobnych oczkach skórki. Wycisnąć sok z cytryn. Dodać resztę składników i zmiksować.
Masę cytrynową wylać na ciasto, przykryć folią spożywczą i piec 30minut w 180stopniach C. Wlewając masę do ciasta należy uważać by masa nie wleciała pod ciasto. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy wyłożyć na górę i schować ciasto na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/tarta-cytrynowa.html