Wykonanie
Lemon Meringue Pie czyli
Tarta Cytrynowa z
Bezą to intrygujące ciasto, które pierwszy raz zobaczyłam oglądając film "TOAST". Sam film uważam za cudowny, a aktorstwo genialne, ale nie
będę się na jego temat rozpisywać, ponieważ fabuła nie ma tu większego znaczenia:P W filmie zachwyciłam się wszystkim po trochu, ale rzeczą, do której wzdychałam najbardziej było oczywiście ciasto
cytrynowe. No może jeszcze aktorstwo Heleny
Bonham Carter;)Kruchy spód, krem budyniowy o smaku
cytrynowym i do tego
beza! Brzmi przepysznie, prawda?:)
Minęło już sporo czasu od obejrzenia filmu zanim sama zabrałam się za własną tartę
cytrynową. To chyba normalne, że pewne pomysły, potrawy i przepisy muszą w nas powoli kiełkować, żeby któregoś dnia niejako zmusić do działania.Zabawne, ponieważ jak tylko zabrałam się za robienie tarty, moje kocury bacznie podglądały mnie przez okno kuchenne. Przygotowywanie tarty w tak 'zacnym' towarzystwie było czystą przyjemnością;)Aby ciasto wyszło tak wysokie jak na plakacie filmu, należałoby prawdopodobnie podwoić proporcję. Na pewno kiedyś zrobię takiego napuszonego giganta;)
Składniki:kruche ciasto:200g
mąki pszennej80g
masła1 łyżka
cukru pudru1
żółtko (
białko zostaw do
bezy)2-3 łyżki
wodykrem
cytrynowy:125ml
soku z cytryny100g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanejskórka z 2
cytryn200ml
wody80g
masła pokrojone na mniejsze kotki3
żółtka (3
białka użyj do
bezy)
beza:4
białka200g
cukru pudruszczypta
soli1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na gładką masę, uformuj z niej kulę,
owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 1 godzinę). Po tym czasie rozwałkuj ciasto tak aby pokryło blaszkę o średnicy 27cm. Nakłuj kilkakrotnie ciasto widelcem, połóż na nim pergamin i
fasolki do obciążenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180* przez 15minut. Następnie usuń pergamin z
fasolkami i piecz kolejne 20minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia.Do rondelka wlej
sok z cytryny,
wodę i zacznij podgrzewać. Następnie dodaj
skórkę z cytryny,
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie aby nie było grudek i trzymaj na ogniu do momentu zagotowania (cały czas mieszając). Zdejmij z ognia i wrzuć pokrojone
masło, mieszaj, dodaj
żółtka i wymieszaj na gładką masę. Bardzo zgęstniało, prawda? Odstaw na chwilę do ostygnięcia, ale jeszcze letnie wylej na kruche ciasto.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną
soli. Następnie dodawaj powoli po łyżce
cukru, a na końcu
mąkę ziemniaczaną. Mocno ubitą
bezę przełóż na zimną już tartę i rozłóż równomiernie, zakrywając cały
cytrynowy krem. Możesz to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżką, a później nieco natapirować rękami. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180* przez ok 20min.
Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Podawaj schłodzoną.Smacznego:)