Wykonanie
Składniki na spód:200 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru120 g
masła1
żółtko1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
kaszy manny do wysypania blachySkładniki na masę
cytrynową:5
jajek120 g
cukru200 ml
śmietany 30% lub najlepiej 36%2 łyżki
mączki ziemniaczanejSkórka otarta z 2
cytrynSok z 2 lub 3
cytryn (ok. pół szklanki)Składniki na kandyzowaną
cytrynę:1
cytryna1 szkl
wody1 szkl
cukruZe składników podanych na SPÓD należy zagnieść ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Przygotuj MASĘ
CYTRYNOWĄ: do miski wbij
jajka w całości, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko.Tortownicę o średnicy ok 24 cm wysmaruj
masłem, wysyp
kaszą manną i wylep
ciastem do połowy jej wysokości. Z kawałeczka ciasta można również wykonać jakąś ozdobę, którą udekorujemy wierzch ciasta. Po dziurkuj ciasto widelcem. Dobrze jest położyć na ciasto pergamin i wsypać na niego
fasolę. Wtedy ciasto podczas pieczenia nie będzie rosło w górę. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp 200⁰C przez 20 minut. Po upieczeniu usuwamy papier i
fasolę. Napełniamy ciasto masą
cytrynową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut , ale tym razem musimy zmniejszyć temperaturę na 180⁰C. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce.KANDYZOWANA
CYTRYNA:Zagotuj
cukier z
wodą. Gdy
syrop trochę zgęstnieje, wrzuć do niego pokrojona w cienkie plasterki
cytrynę. Gotuj około 10 minut.Przed podaniem udekoruj ciasto kandyzowaną
cytryną i posyp
cukrem pudrem.