Wykonanie
Cześć =) Rillettes, to wyśmienity specjał kuchni francuskiej i wspaniałe smarowidło do
pieczywa. Coś pomiędzy pasztetem a
smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju
mięsa: z gęsi,
kaczki,
królika, zająca czy
wieprzowiny.Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości produktów. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach.Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego są świeże, domowe
pieczywo i
ogórki kiszone.
Potrzebne będą:- 2 piersi gęsie ze skórą i kością, o wadze około 2kg- 1 szklanka
smalcu gęsiego- 1 szklanka białego
wytrawnego wina- 3
liście laurowe- 3 ziarna
ziela angielskiego- 2
goździki- szczypta suszonego
tymianku-
sól,
pieprzSposób wykonania:1) Piersi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym nacieramy
solą i
pieprzem.2) Układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Dodajemy
smalec gęsi i wszystkie
przyprawy. Wlewamy
wino.3) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 1 , 5 godziny.4) Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy kości i dzielimy widelcem
mięso na kawałki.5) Rozkładamy równomiernie na dnie tak, aby było całkowicie zanurzone w tłuszczu, którego spora ilość wytopiła się ze skóry w trakcie pieczenia.6) Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni C i pieczemy jeszcze około 4-5 godzin.7) Kiedy
mięso będzie tak miękkie, że będzie rozpadać się na włókna, wyjmujemy naczynie z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.8) Następnie wylewamy na cedzak, zachowując odciekający tłuszcz.9)
Mięso rozdzielamy na włókna.10) Zebrany pod cedzakiem tłuszcz wlewamy do rozdrobnionego
mięsa (zachowujemy około pół szklanki na wierzch) i mieszamy.11) Przekładamy do małych słoików lub glinianych naczyń, dobrze dociskając. Zalewamy pozostałym tłuszczem.12) Wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu, na wierzchu wytworzy się warstwa tłuszczu. Szczelnie przykryte
smalcem można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Można też po zalaniu
smalcem zamknąć szczelnie słoiki i poddać pasteryzacji przez około 30 minut, wówczas czas przechowywania znacznie się wydłuży.
Smacznego =)