ßßß Cookit - przepis na Szynka aromatyczna

Szynka aromatyczna

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka surowa ze skóra 3 kilogramów
liść laurowy 4 sztuk
ziele angielskie 15 ziarna
pieprz 15 ziarna
saletra 1 łyżek deserowych
goździki według uznania
smalec 2 łyżek stołowych
piwo jasne 0,75 szklanek
miód 1,5 łyżek stołowych
sól 1,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Pokruszyć lub zmielić listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszać z solą oraz saletrą. Tą mieszanka natrzeć umyte, osuszone mięso i przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia. Wstawić do lodówki na 7-10 dni, rano i wieczorem odwracać. Zamarynowana szynkę wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę naciąć w romby. W nacięcia wbić po goździku.
W brytfance rozpuścić smalec, włożyć szynkę i piec 15 minut w 220 stopniach. Gdy mięso się podrumieni, zmniejszyć do 180 stopni. Polać szynkę piwem i piec ok. 3 godzin. W trakcie podlewać mięso wytopionym sosem. Na 25 minut przed końcem pieczenia szynkę polać miodem wymieszanym z łyżką piwa. Ostudzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10330/Szynka-aromatyczna