Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka surowa ze skóra 3 kilogramów
liść laurowy 4 sztuk
ziele angielskie 15 ziarna
pieprz 15 ziarnasaletra 1 łyżek deserowych
goździki według uznania
smalec 2 łyżek stołowych
piwo jasne 0,75 szklanek
miód 1,5 łyżek stołowych
sól 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Pokruszyć lub zmielić
listki laurowe,
ziele angielskie oraz
pieprz i wymieszać z
solą oraz saletrą. Tą mieszanka natrzeć umyte, osuszone
mięso i przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia. Wstawić do lodówki na 7-10 dni, rano i wieczorem odwracać. Zamarynowana
szynkę wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę naciąć w romby. W nacięcia wbić po
goździku.W brytfance rozpuścić
smalec, włożyć
szynkę i piec 15 minut w 220 stopniach. Gdy
mięso się podrumieni, zmniejszyć do 180 stopni. Polać
szynkę piwem i piec ok. 3 godzin. W trakcie podlewać
mięso wytopionym sosem. Na 25 minut przed końcem pieczenia
szynkę polać
miodem wymieszanym z łyżką
piwa. Ostudzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: