ßßß Cookit - przepis na Pieczona szynka

Pieczona szynka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wędzona surowa 2 kilogramów
cebula 2 sztuk
jałowiec 7 ziarna
ziele angielskie 7 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
pieprz 1 łyżek deserowych
sok jabłkowy 200 mililitrów
goździki 18 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Umieścić szynkę w wysokim garnku i zalać wodą. Dodać oczyszczone, pokrojone w ćwiartki cebule, ziele angielskie, jałowiec, oraz listki laurowe i lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny (czas zależy od wagi szynki). Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić szynkę by powoli stygła w wywarze. Utrzeć miód lub cukier brązowy ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęsta kratkę. w miejsca krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną mikstura, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas przewracając.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11896/Pieczona-szynka