Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wędzona surowa 2 kilogramów
cebula 2 sztuk
jałowiec 7 ziarna
ziele angielskie 7 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
pieprz 1 łyżek deserowych
sok jabłkowy 200 mililitrów
goździki 18 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Umieścić
szynkę w wysokim garnku i zalać
wodą. Dodać oczyszczone, pokrojone w ćwiartki
cebule,
ziele angielskie,
jałowiec, oraz
listki laurowe i lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (
woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny (czas zależy od wagi
szynki). Gdy widelec wbity w
mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić
szynkę by powoli stygła w wywarze. Utrzeć
miód lub
cukier brązowy ze zmielonym
pieprzem, dolewając powoli
sok jabłkowy. Wierzch
szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęsta kratkę. w miejsca krzyżowania się linii powciskać
goździki. Posmarować
szynkę przygotowaną mikstura, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami
wywaru. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas przewracając.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: