Wykonanie
« Powrót  Opis:Bardzo smaczna naturalnie smakująca
szynka. Można ją pokroić w grube plastry i podać na ciepło z ziemniaczkami i bukietem surówek, albo na zimno jako
wędlinę do kanapek pokrojoną w cienkie plasterki.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
szynka surowa 2 kilogramów
sól według uznania
cebula 2 sztuk
liść laurowy 4 listków
wino wytrawne czerwone 0,75 litrów
pieprz ziarno 10 ziarna
ziele angielskie 5 ziarna
smalec według uznaniaWykonanie:1. Przygotować marynatę:
cebule obrać i pokroić w plasterki, dodać ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego,
liście laurowe, dodać
wino i szczyptę
soli.2.
Mięso opłukać, starannie wytrzeć, natrzeć
solą, włożyć do naczynia i zalać marynatą. Przykryć i odstawić na 2doby w chłodne miejsce. ja wkładam na ten czas do lodówki.3. Po 2 dobach
mięso wyjąć, osuszyć, ułożyć na roztopionym tłuszczu na blasze lub brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika.4.W czasie pieczenia podlewać
mięso marynatą i wytwarzającym się sosem.Uwagi:Piec najpierw przez 20min w temperaturze 200st C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st C i piec ok 2 godz.
Szynkę można również upiec bez dodatku tłuszczu w foliowym rękawie do pieczenia. Wtedy do tego rękawa wlać trochę marynaty.Autor: frezja1978Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-15Ladnie wygladaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: