ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Bardzo smaczna naturalnie smakująca szynka. Można ją pokroić w grube plastry i podać na ciepło z ziemniaczkami i bukietem surówek, albo na zimno jako wędlinę do kanapek pokrojoną w cienkie plasterki.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 7
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka surowa 2 kilogramów
sól według uznania
cebula 2 sztuk
liść laurowy 4 listków
wino wytrawne czerwone 0,75 litrów
pieprz ziarno 10 ziarna
ziele angielskie 5 ziarna
smalec według uznania
Wykonanie:
1. Przygotować marynatę: cebule obrać i pokroić w plasterki, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe, dodać wino i szczyptę soli.
2. Mięso opłukać, starannie wytrzeć, natrzeć solą, włożyć do naczynia i zalać marynatą. Przykryć i odstawić na 2doby w chłodne miejsce. ja wkładam na ten czas do lodówki.
3. Po 2 dobach mięso wyjąć, osuszyć, ułożyć na roztopionym tłuszczu na blasze lub brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4.W czasie pieczenia podlewać mięso marynatą i wytwarzającym się sosem.
Uwagi:
Piec najpierw przez 20min w temperaturze 200st C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st C i piec ok 2 godz.
Szynkę można również upiec bez dodatku tłuszczu w foliowym rękawie do pieczenia. Wtedy do tego rękawa wlać trochę marynaty.
Autor: frezja1978
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-15
Ladnie wyglada
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7528/Szynka-pieczona