Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
szynka surowa bez kości 2,5 kilogramów
goździki 10 sztuk
konfitura wiśniowa 3 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
wino czerwone wytrawne 1 litrów
cebula 3 sztuk
liść laurowy 5 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
pieprz ziarna 1 łyżek deserowychWykonanie:Z
szynki zdjąć skórę zostawiając centymetrową warstwę tłuszczu, natrzeć
solą i ułożyć w kamionkowym naczyniu.Marynata:
wino wymieszać z pokrojoną na plasterki
cebulą, pokruszonymi liśćmi laurowymi,
pieprzem i
zielem angielskim.
Szynkę zalać marynatą i odstawić do lodówki. W czasie marynowania
mięso często obracać. Po 2 dniach wyjąć z marynaty, osuszyć i zasznurować nicią kuchenną. Naszpikować
goździkami, ułożyć w brytfannie i polać kilkoma łyżkami marynaty. Piec 2,5h w 180 stopniach, polewając często marynatą, a
potem tworzącym się sosem z pieczenia. Gdy
szynka będzie zupełnie miękka, wyjąć z piekarnika i usunąć nici i wstawić do ciepłego piekarnika.Sos: szklankę sosu z pieczenia
szynki przecedzić przez sito.
Konfitury wiśniowe podsmażyć na
oliwie, wlać sos z pieczenia
szynki, dodać
sól,
pieprz i
cukier do smaku. Sos zagotować i podawać do pieczonej
szynki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: