ßßß Cookit - przepis na Szynka babuni z chrupiacą skórką

Szynka babuni z chrupiacą skórką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 170 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wieprzowa ze skórą 2,5 kilogramów
goździki 20 sztuk
laska cynamonu (kawałek)1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
musztarda gruboziarnista 2 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznania
wino czerwone wytrawne 2 szklanek
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 3 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
Wykonanie:
Opłukaną, osuszoną szynkę natrzeć solą i zalać wystudzoną marynatą. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na 4-5 godzin.
Marynata: zagotować wino z ziarenkami pieprzu, listkami laurowymi i roztłuczonym zielem angielskim.
Osączyć mięso. Skórkę ponacinać w kratkę, naszpikować goździkami, posypać pokruszonym cynamonem i skórką cytrynowa. Piec na natłuszczonej blasze 2,5 godziny. 15 minut w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. W trakcie pieczenia mięso polewać marynatą, a potem wytworzonym sosem. 10 minut przed wyjęciem szynkę posmarować miodem wymieszanym z musztardą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: adi-1974
Data: 2010-11-08
To musi być przepyszne...
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10516/Szynka-babuni-z-chrupiaca-skorka