Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 170 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa ze skórą 2,5 kilogramów
goździki 20 sztuklaska
cynamonu (kawałek)1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
musztarda gruboziarnista 2 łyżek stołowych
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznania
wino czerwone wytrawne 2 szklanek
pieprz 5 ziarna
liść laurowy 3 sztuk
ziele angielskie 3 ziarnaWykonanie:Opłukaną, osuszoną
szynkę natrzeć
solą i zalać wystudzoną marynatą. Odstawić do lodówki, pod przykryciem, na 4-5 godzin.Marynata: zagotować
wino z ziarenkami
pieprzu, listkami laurowymi i roztłuczonym
zielem angielskim.Osączyć
mięso. Skórkę ponacinać w kratkę, naszpikować
goździkami, posypać pokruszonym
cynamonem i
skórką cytrynowa. Piec na natłuszczonej blasze 2,5 godziny. 15 minut w 200 stopniach, a
potem w 180 stopniach. W trakcie
pieczenia mięso polewać marynatą, a
potem wytworzonym sosem. 10 minut przed wyjęciem
szynkę posmarować
miodem wymieszanym z
musztardą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: adi-1974Data: 2010-11-08To musi być przepyszne...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: