Wykonanie
Składnikiok. 500 ml4 kacze udka/nóżki
sól300 ml kaczego lub gęsiego
smalcu1/2 szklanki (125 ml) białego
wytrawnego winaopcjonalnie 50 ml
brandyDodatki:2 ząbki
czosnku4 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowytymianek (świeży lub suszony)PrzygotowanieUdka z każdej strony natrzeć
solą. Włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć i zostawić na 24 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki
mięso dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do garnka z grubym dnem skórą do dołu razem z dodatkami. Wlać
smalec,
wino i opcjonalnie
brandy.Gotować pod przykryciem na minimalnym gazie przez ok. 2 i 1/2 do 3 godzin - aż
mięso będzie odpadało od kości (co jakiś czas upewnić się, że nie przywiera); w połowie czasu przewrócić na drugą stronę.Wyjąć udka, płyn zlać przez sitko, odczekać aż na górze oddzieli się tłuszcz. Udka obrać od kości. Cząstki
mięsa poszarpać na włókna na desce do krojenia (najłatwiej to zrobić dwoma widelcami) i włożyć (lekko ugniatając) do naczyń, w których będziemy podawać rillettes. Zalać wytopionym tłuszczem tak aby na wierzchu zebrała się kilkumilimetrowa jego warstwa, posypać świeżym
tymiankiem, schłodzić i wstawić do lodówki (można przechowywać w lodówce do tygodnia). Podawać z dobrym
pieczywem jako przekąska.