ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Bigos, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które gości na naszych stołach w każde święta i nie tylko. To świetna potrawa na jesienno-zimowe chłody.
Sekret wspaniałego bigosu tkwi w przemieszaniu się wszystkich smaków, dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Najlepszy jest po kilku dniach. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu.
W mojej rodzinie najlepszy bigos robi moja matka i to na podstawie jej przepisu zrobiłem bigos, który przedstawiam poniżej.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania bigosu w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na większą ilość porcji, jeśli chcemy mniej, to zmniejszamy proporcjonalnie ilość składników):
- 4 kg kapusty kiszonej
- 1 średnia główka kapusty białej
- 8-9 kiełbas
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub żeberka)
- 25-30 suszonych grzybów
- 1-2 listki laurowe
- ziele angielskie
- majeranek, pieprz, ewentualnie sól
Sposób wykonania:
1) Kiszoną kapustę trochę kroimy i dzielimy na 2 garnki.
2) Pokrojoną łopatkę lub żeberka umieszczamy w garnkach z kapustą.
3) Zalewamy wodą (ale nie do pełna) i wstawiamy na ogień.
4) Dodajemy przyprawy.
5) Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez około 30 minut.
6) Kroimy białą kapustę i dodajemy ją do garnków.
7) Grzyby kroimy i również wrzucamy do garnków.
8) Pokrojoną kiełbasę dodajemy na drugi dzień.
9) Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 dni, wyłączając na noc.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/02/bigos.html