Wykonanie
Cześć =) Bigos, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej, które gości na naszych stołach w każde święta i nie tylko. To świetna potrawa na jesienno-zimowe chłody.Sekret wspaniałego bigosu tkwi w przemieszaniu się wszystkich smaków, dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Najlepszy jest po kilku dniach. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu.W mojej rodzinie najlepszy bigos robi moja matka i to na podstawie jej przepisu zrobiłem bigos, który przedstawiam poniżej.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania bigosu w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na większą ilość porcji, jeśli chcemy mniej, to zmniejszamy proporcjonalnie ilość składników):- 4 kg
kapusty kiszonej- 1 średnia główka
kapusty białej- 8-9
kiełbas- 1 kg
mięsa wieprzowego (
łopatka lub
żeberka)- 25-30
suszonych grzybów- 1-2
listki laurowe-
ziele angielskie-
majeranek,
pieprz, ewentualnie
sólSposób wykonania:1)
Kiszoną kapustę trochę kroimy i dzielimy na 2 garnki.2) Pokrojoną
łopatkę lub
żeberka umieszczamy w garnkach z
kapustą.3) Zalewamy
wodą (ale nie do pełna) i wstawiamy na ogień.4) Dodajemy
przyprawy.5)
Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą
wodą i moczymy przez około 30 minut.6) Kroimy
białą kapustę i dodajemy ją do garnków.7)
Grzyby kroimy i również wrzucamy do garnków.8) Pokrojoną
kiełbasę dodajemy na drugi dzień.9) Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 dni, wyłączając na noc.
Smacznego =)