Wykonanie
Bigos to jedno z moich ulubionych dań. Jem go na ciepło i na zimno. Uwielbiam ten smak. Dlatego też podzielę się z
Wami moim przepisem.Składniki:3 kg
kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej)1 kg pokrojonej
kapusty białejsuszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści)ok. 1 kg
wieprzowiny (
łopatka,
szynka itp.)2 wędzone nogi z
kurczakakiełbasa (wedle uznania)1 duża
cebula4-5
liści laurowych4-5 sztuk
ziela angielskiegoziarna
pieprzu czarnegosól,
pieprz,
papryka,
ziołaKapustę kwaszoną kroimy. Jeśli jest za kwaśna można ją opłukać. Wkładamy najlepiej do dużego emaliowanego garnka. Dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz w kulkach. Zalewamy wrzątkiem (ok. 5 cm od dna). Pokrojoną
kapustę białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można zalać wrzątkiem
suszone grzybki. Po ok. 1 godzinie
białą kapustę dodajemy do kwaszonej.
Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć.
Mięso wieprzowe również kroimy w kostkę i podsmażamy. Do
kapusty dodajemy gotową
cebulkę,
mięso, pokrojoną w plastry
kiełbasę oraz wędzone nogi z
kurczaka.
Grzybki kroimy na ok. 1.5 cm kawałki i dodajemy do
kapusty.
Wodę, w której moczyły się
grzybki również wlewamy do garnka z
kapustą. Jak ktoś lubi, to może dodać również
suszoną śliwkę. Wszystkie składniki mieszamy co jaki czas. Po ok. 45 minutach przyprawiamy
solą i
pieprzem. Po tym czasie wyjmujemy z garnka wędzone nogi. Jak ostygną obieramy, kroimy i dodajemy do bigosu. Całość mieszamy. Odstawiamy garnek z gazu i czekamy do następnego dnia.W dniu kolejnym gotujemy nasz bigos ok. 1-2 godzin. Teraz nasze danie nabiera odpowiedniego koloru. Doprawiamy go ulubionymi
ziołami (prowansalskie,
rozmaryn,
oregano,
papryka itp). Życzę smacznego.