ßßß Cookit - przepis na Koperkowo - czosnkowy łosoś pieczony (3)

Koperkowo - czosnkowy łosoś pieczony (3)

nazwa

Wykonanie

Łosoś jest jedną z najzdrowszych i najsmakowitszych ryb. Można go przyrządzać na wiele sposobów, gdyż w przeciwieństwie do ryb bardziej delikatnych, łosoś świetnie radzi sobie z nawet bardzo konkretnymi w smakach przyprawami.
Dzisiaj prezentujemy łososia pieczonego w marynacie koperkowo - czosnkowej.
Bardzo wyraźny smak smak czosnku i koperku świetnie komponuje się z mięsem tej tłustej ryby.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- filety z łososia - 4 spore sztuki
- 4 łyżki oliwy (z oliwek)
- sok z połowy cytryny
- 2 duże, posiekane, ząbki czosnku
- świeży koperek - według uznania, ale lepiej dużo
- łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
1) W małej misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz łososia.
2) Próbujemy - ma być konkretny, słonawy, przyprawny smak.
3) W dużej misce kładziemy filety i zalewamy je tą zalewą/marynatą.
4) Odstawiamy do lodówki na całą noc, albo przynajmniej kilka godzin.
5) Następnego dnia wykładamy filety na blachę do pieczenia.
6) Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 220 st. C.
Smacznego =)
A do tego - obowiązkowo lampka dobrego winA
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/koperkowo-czosnkowy-osos-pieczony.html