Wykonanie
Ravioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże
truskawki,
biały ser, troszkę
śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-))Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej
żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) )
SKŁADNIKI:NA CIASTO:- 1 duże
jajko- 4
żółtka- 150 g
mąki- łyżeczka
oliwy- łyżka letniej
wodyNa stolnicę wysyp
mąkę, zrób kopczyk, wpij
jaja, wlej
olej. Widelcem powoli zasypuj
mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj
mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia).Ciasto wyrobione włóż do woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut.Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko do ravioli, idzie wtedy jak burza ;-).W garnku zagotuj
wodę z odrobiną
soli i łyżką
oleju.Wrzucaj po 6- 10 sztuk i gotuj, od momentu jak wypłyną na wierzch zmniejsz ogień i gotuj maxymalnie 2-3 minuty.
Smacznego!