Wykonanie
Naleśniki w wersji wytrawnej- z farszem kapuścianym. Pycha!
Składniki na naleśniki:3
jajka12 łyżek
mąki1 szklanka
mleka¾ szklanki
wody6 łyżek
olejusól do smaku
cukier do smakuSkładniki na nadzienie:½ kg
kapusty1 szklanka
mleka2
cebule4 łyżki
olejusól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku2
czerwone paprykitłuszcz do smażeniaWykonanie naleśników:Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni i układać jeden na drugim.Wykonanie nadzienia:
Kapustę pokroić w ćwiartki włożyć do garnka z wrzącym
mlekiem. Dodać umyte i wyczyszczone z nasion
papryki, również grubo pokrojone. Posolić, ugotować do miękkości aż do odparowania
mleka. Następnie warzywa ostudzić na sicie i rozdrobnić blenderem.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu złociście, po czym wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. Doprawić do smaku, nadziewać naleśniki, składać na pół i obrumienić lekko na patelni. Podawać do czerwonego barszczu, lub jako drugie danie.