Wykonanie
Ten przepis mam od siostry, bardzo nam posmakował.
Składniki:
filety rybne ok. pół kilogramaciasto naleśnikowe:2
jajkapół szklanki
mlekaszklanka
mąkisól,
pieprzzalewa:5 szklanek
wody1 szklanka
octu 10 %5 łyżek
cukru2 łyżki
soli2 główki
cebuliolej do smażenia
Filety rybne jak mamy zamarznięte to rozmrażamy, lekko solimy.W naczyniu mieszamy
jajka,
mleko i
mąkę oraz
sól i
pieprz na gęste ciasto naleśnikowe.Kawałki
ryby, u mnie tym razem
mintaj, obtaczamy w cieście i smażymy na
oleju na złoty kolor.
Na zalewę gotujemy
wodę z
octem,
cukrem i
solą.
Cebulę kroimy w piórka.W większej salaterce układamy
rybę na przemian z
cebulą, zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki by dobrze smaki przeszły.