ßßß Cookit - przepis na Ryba w zalewie.

Ryba w zalewie.

nazwa

Wykonanie

Ten przepis mam od siostry, bardzo nam posmakował.
Składniki:
filety rybne ok. pół kilograma
ciasto naleśnikowe:
2 jajka
pół szklanki mleka
szklanka mąki
sól, pieprz
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 główki cebuli
olej do smażenia
Filety rybne jak mamy zamarznięte to rozmrażamy, lekko solimy.
W naczyniu mieszamy jajka, mleko i mąkę oraz sól i pieprz na gęste ciasto naleśnikowe.
Kawałki ryby, u mnie tym razem mintaj, obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.
Na zalewę gotujemy wodę z octem, cukrem i solą.
Cebulę kroimy w piórka.
W większej salaterce układamy rybę na przemian z cebulą, zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki by dobrze smaki przeszły.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2015/03/ryba-w-zalewie.html