ßßß
Cookit - przepis na Żurek
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Żurek
Składniki
Panga
Kiełbasa biała
Liść laurowy
Pieprz czarny
Ziele angielskie
Czosnek
Majeranek
Sól
Jajko
Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez
Panią
Justynę Lewandowską
Składniki:60 dag surowej
białej kiełbasy
liść laurowy
kilka ziaren
czarnego pieprzu
kilka ziaren
ziela angielskiego
2 ząbki
czosnku
suszony grzybek (kapelusz)2 szklanki zakwasu
majeranek
sól
4
jajka
ugotowane na twardoPrzygotowania:
Kiełbasę
układamy w garnku, zalewamy 6 szklankami zimnej
wody
, dodajemy
przyprawy
(oprócz
majeranku
),
czosnek
oraz
grzybka
. Stawiamy na wolnym ogniu, gotujemy ok 15 minut.
Kiełbaskę
wyjmujemy z garnka,
wywar
odcedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając, łączymy z zakwasem, gotujemy kilka minut.Przyprawiamy
majerankiem
, dodajemy pokrojoną
kiełbasę
oraz
jajko
pokrojone na ćwiartki.Żur podajemy w bulionówce,
chlebie
lub z
ziemniakami
.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/zurek.html
Przepisy powiązane
Karkówka w 10 minut - domowa wędlina
Mięso w słoiku
Żurek w chlebie
Barszcz biały wielkanocny
Barszcz biały
Składniki powiązane (0)