ßßß Cookit - przepis na Żurek regionalny

Żurek regionalny

nazwa

Wykonanie

Regionalny smak- żurek zazwyczaj podaje z grzankami. Równie dobrze smakuje z białym twarogiem.
Składniki:
kawałek wędzonki
2 łyżki chrzanu
3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 łyżki majeranku
4 kostki rosołowe
½ łyżeczki kwasku cytrynowego (lub octu)
sól
śmietanka 18%
grzanki
Wykonanie:
Do gotującej się wody (ok. 2litry) wrzucamy składniki. Gotujemy ok. 30 minut, zagęszczamy mąką. Odstawiamy, zalewamy śmietanką i zakwaszamy kwaskiem cytrynowym lub octem. Na końcu dodajemy 2 łyżki majeranku. Podajemy z grzankami lub białą kiełbasą.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/03/zurek-rzeszowski.html