Wykonanie
Gdy wczoraj otworzyły się drzwi, usłyszałam: o, dziś na obiad pizza? Wcale nie było wczoraj pizzy na obiad ;) Choć zapach mógł być mylący, bo zapiekanka z chorizo pachniała rzeczywiście podobnie. Pomysł pizzy bardzo mi się spodobał i oto dziś jest: na cieście z
mąki żytniej, chrupiąca, pyszna, mocno pomidorowa. Dodałam też dziś tajny składnik: świetne czerwone pesto Develey, które znajdziecie na półkach większych sklepów.
Składniki :Zaczyn :1 szklanka ciepłej
maślanki35 g. świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukru pudru2 łyżki
mąki pszennej T 500Ciasto :2,5 szklanki
mąki żytniej T 7200,5 szklanki
mąki pszennej T 5003 łyżki
majonezu (temperatura pokojowa)1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
soliok. 3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki suszonych
ziół prowansalskich lub
oreganoSos :200 g.
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwyszczypta
cukrusól do smaku1 łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich lub
oreganoDodatki :ugotowana
pierś z kurczakacienko pokrojony
boczek wędzonyplastry
żółtego seratarty
żółty serczerwone pesto firmy Develeyświeże liście
bazyliioliwa do posmarowania blachyPrzygotowanie :W lekko ciepłej
maślance mieszam
mąkę,
cukier i pokruszone
drożdże, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypuję
mąki, dodaję
majonez,
olej,
sól i wyrośnięty zaczyn, wlewam też stopniowo
wodę. Ciasto będzie bardzo klejące, ale mimo to staram się je wyrobić przez kilka minut. Następnie odstawiam miskę w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło.W międzyczasie przygotowuję sos: w rondelku podgrzewam
koncentrat pomidorowy z
ziołami,
oliwą,
cukrem i
solą do smaku.Wyrośnięte przekładam na podsypaną
mąką pszenną stolnicę i lekko zagniatam, by je odgazować. Dzielę je na kilka (6-8) części, z każdej formuję kulę, którą mocno spłaszczam i rozciągam. Tak przygotowane
spody układam na posmarowanych
oliwą blachach. Każdy placek smaruję sosem, układam plastry
sera i dowolnie
kurczaka lub
boczek. Dodaję liście
bazylii, a na górze rozsmarowuję pesto. Całość posypuję
startym serem. Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20-25 minut.Przepis autorski.