Wykonanie
Cześć :)Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem.Padło na wyborną wariację na temat pizzy...
Jakich składników użyłam?Zobaczcie sami!Zapraszam!Składniki*:Ciasto:20 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
wody (ciepłej)1 3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
oliwy1 lyżka
cukruszczypta
soli100 g
sera żółtego startego na grubych oczkach1 łyżka
bazyliiDodatki:garść suszonych
śliwek150 g
boczku wędzonego (cienkie plastry)
koncentrat pomidorowybazyliagorgonzola
Sos czosnkowy:kilka łyżek
śmietany 18 %kilka łyżek
majonezu (proporcja 1:1 ze
śmietaną)1 ząbek
czosnku, rozdrobniony
rukola (po garści na 1 małą pizzę)* na 4 małe pizze o średnicy ok. 14 cmWykonanie:Do
wody wrzucamy rozdrobnione
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiło objętość.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej
oliwę,
sól,
bazylię,
ser i zaczyn.Zagniatamy ciasto, ma być zwarte, pozostawiamy do podwojenia objętości, przykryte w ciepłym miejscu.
Boczek kroimy w cienkie paski (wzdłuż węższego
boku),
śliwki również w cienkie paski.
Ciasto dzielimy na 4 części (chyba że robimy dużą pizzę), z każdej części formujemy małą pizzę. Smarujemy ją
koncentratem pomidorowym (ok 2 łyżeczki), posypujemy
bazylią, układamy
śliwki i
boczek.Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy rozdrobnioną gorgonzolą i zapiekamy od góry.Każdą pizzę posypujemy
rukolą i polewamy
sosem czosnkowym.Smacznego!