ßßß Cookit - przepis na Pizza con prugne e pancetta

Pizza con prugne e pancetta

nazwa

Wykonanie

Cześć :)
Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem.
Padło na wyborną wariację na temat pizzy...
Jakich składników użyłam?
Zobaczcie sami!
Zapraszam!
Składniki*:
Ciasto:
20 g drożdży świeżych
3/4 szklanki wody (ciepłej)
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy
1 lyżka cukru
szczypta soli
100 g sera żółtego startego na grubych oczkach
1 łyżka bazylii
Dodatki:
garść suszonych śliwek
150 g boczku wędzonego (cienkie plastry)
koncentrat pomidorowy
bazylia
gorgonzola
Sos czosnkowy:
kilka łyżek śmietany 18 %
kilka łyżek majonezu (proporcja 1:1 ze śmietaną)
1 ząbek czosnku, rozdrobniony
rukola (po garści na 1 małą pizzę)
* na 4 małe pizze o średnicy ok. 14 cm
Wykonanie:
Do wody wrzucamy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiło objętość.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej oliwę, sól, bazylię, ser i zaczyn.
Zagniatamy ciasto, ma być zwarte, pozostawiamy do podwojenia objętości, przykryte w ciepłym miejscu.
Boczek kroimy w cienkie paski (wzdłuż węższego boku), śliwki również w cienkie paski.
Ciasto dzielimy na 4 części (chyba że robimy dużą pizzę), z każdej części formujemy małą pizzę. Smarujemy ją koncentratem pomidorowym (ok 2 łyżeczki), posypujemy bazylią, układamy śliwki i boczek.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy rozdrobnioną gorgonzolą i zapiekamy od góry.
Każdą pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/01/pizza-con-prugne-e-pancetta.html