Na co dzień nie piekę własnego chleba, ale od czasu do czasu lubimy zasmakować świeżo pieczonego chlebka. Przepis pani Magdaleny Rusinek, ja zmieniłam rodzaje mąki i wyszedł przepyszny.Składniki:20 dag mąki pszennej30 dag mąki 3 zbożaok.400 ml. letniej wody1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru5 dag drożdży20 dag żółtego sera2 łyżeczki ziół prowansalskich2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oreganoWykonanie:Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, zioła i pokrojony w kostkę żółty ser. Wodę mieszamy z cukrem, jajkiem,i drożdżami. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy 60 minut w 180 st. C.Smacznego!