Wykonanie
Swojski obiadek, pachnący kuchnią Mamy, Babci i pewnie jeszcze kilku pokoleń ;) Gulasz - u mnie z
szynki wieprzowej, z niewielkiej ilości
mięsa, zresztą
szynkę można zastąpić
łopatką lub
karkówką. Gulasz bardzo aromatyczny, sycący i smaczny. Jest w nim sporo
marchewki, jest podduszona
cebulka i
czosnek. Placki są bardzo chrupiące, lekko słodkawe w smaku, tarte na grubo - moim zdaniem takie są o wiele bardziej pełne smaku.
Składniki :Gulasz :300 g.
mięsa wieprzowego (może być
szynka,
łopatka lub
karkówka)1 duża
cebula2 duże
marchewki2 ząbki
czosnku2 szklanki
wody5 łyżek
oleju2 łyżeczki
mąki + trochę do oprószenia
mięsa2
liście lauroweZwiązane liście:
pora,
selera,
lubczyku2 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprz, słodka mielona
paprykaPlacki :10 średnich
ziemniaków10 małych
patisonów - proporcje po starciu to 2:1 dla
ziemniakówsól,
pieprzsuszony
majeranek2
jajka2 łyżki
mąkiDodatkowo:
olej do smażenia plackówPrzygotowanie :Gulasz:
Mięso kroję w niewielką kostkę, lekko oprószam
mąką, przekładam w 2 porcjach na dużą patelnię z rozgrzanym
olejem i obsmażam na rumiano. W międzyczasie wlewam do garnka
wodę, dodaję obrane
marchewki,
liście laurowe i pęk
zieleniny, zagotowuję. Zmniejszam ogień. Gdy
mięso jest rumiane, dokładam je do garnka, a na tej samej patelni (bez mycia) na małym ogniu pod pokrywką podsmażam drobno posiekaną
cebulę. Gdy
cebula zmięknie, dodaję łyżeczkę
mąki, jeszcze chwilę wszystko podsmażam, po czym dodaję do sosu. Gdy
marchewka jest miękka, wyjmuję ją z sosu i ścieram na grubej tarce. Startą przekładam z powrotem do garnka. Odlewam 2-3 łyżki sosu, studzę płyn, mieszam z pozostałą
mąką, wlewam do garnka gdy
mięso jest miękkie. Sos powinien zgęstnieć. Dodaję posiekany drobno
czosnek, doprawiam
sosem sojowym,
papryką,
solą i
pieprzem.Placki:
Ziemniaki i
patisony ścieram na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję
jajka,
majeranek i
mąkę, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Mieszam łyżką - ciasto będzie zupełnie gęste. Smażę spore placki- na rumiano z obu stron. Podaję polane gulaszem.