Wykonanie
Kołduny nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę
dziwne, ale pierwszy raz
jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji, to
powiem tylko tyle, że nie były złe, a nawet całkiem smaczne. Oczywiście pewien czas temu postanowiłam zrobić je sama, aż z czasem weszły na stałe do naszego menu :)PS. Podana porcja wystarcza śmiało dla 4 – 5 osób, a nadmiar ugotowanych kołdunów zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na czarną godzinę :)
Składniki na rosół:50 dag
mięsa wieprzowego (np.
karkówki lub
łopatki)1 ½ - 2 litry
wody1 płaska łyżka
soli5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1 średnia
marchewka1 średni
korzeń pietruszkiKawałek
korzenia seleraNatka pietruszkiNadzienie:ugotowane
mięso z rosołu1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
jajkoSólPieprzCiasto:3 szklanki
mąki ( + ½ szklanki do podsypania)5
jajekOk. ½ łyżeczki
soliMięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
wodą, solimy i dodajemy do niego
ziele angielskie i
listki laurowe. Całość gotujemy, na początek na mocnym ogniu, a gdy rosół zacznie się zagotowywać, zmniejszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli pojawi się szara piana, zbieramy ją łyżką, by rosół był klarowny.Do gotującego się rosołu dodajemy obraną
marchewkę,
pietruszkę i
seler. Po około 10 minutach sprawdzamy, czy jarzyny są już miękkie, jeśli tak wyjmujemy je z garnka, by się nie rozgotowały. Rosół gotujemy tak długo, aż
mięso będzie miękkie.Ugotowane
mięso studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy do niego bardzo drobno posiekany lub przetarty
czosnek, pokrojoną
cebulę,
jajko,
sól i
pieprz. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy
jajka, solimy, a następnie wyrabiamy najpierw widelcem, a później gdy ciasto stanie się gęstsze ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 2 – 3 mm. Rozwałkowane ciasto można nadziać
mięsem na kilka sposobów:1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków.2. Wykroić koła kieliszkiem lub literatką, na jedno koło nakładamy farsz, przykrywamy drugim i dobrze zaciskamy boki.3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy górne ciasto do dolnego, by się oba dobrze skleiły, a następnie wykrawamy koła małą foremką, kieliszkiem lub literatką.
PS. Przy każdym sposobie najlepiej sprawdzić czy ciasto się dobrze skleiło, gdyż przy zbyt słabo sklejonym cieście farsz może wypłynąć w czasie gotowania.Po uformowaniu wszystkich kołdunów, gotujemy je w dużym garnku (około 4 – 5 litrów) z osoloną
wodą (około 1 łyżką
soli), wrzucając stopniowo do wrzątku kołduny. Gdy
woda przestanie wrzeć, czekamy chwile by się znowu zagotowała, po czym wrzucamy kolejne porcje kołdunów. Gdy wszystkie kołduny są już w garnku, gotujemy je pod przykryciem przez około 6 – 10 minut od zawrzenia.Niektóre osoby gotują kołduny w rosole, ja polecam gotowanie osobno, gdyż wtedy rosół jest bardziej klarowny.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler kroimy w kosteczkę i rozkładamy na talerze razem z ugotowanymi kołdunami, posypujemy
natką pietruszki i zalewamy gorącym rosołem.
R E K L A M A