ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche. Idealne! Polecam :)
Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki
3 łyżki oliwy
sól
gorąca woda
Farsz:
1 kg łopatki
marchew
pietruszka
kawałek selera korzeniowego
liść laurowy
ziele angielskie
3 cebule
jajko
sól
pieprz
wywar jarzynowo-mięsny
Wykonanie:
Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam.
Składniki na ciasto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi.
W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobina soli i wrzucam, partiami pierogi, na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi i okraszam podsmażoną cebulką.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/04/pierogi-z-miesem.html