Wykonanie
Mam nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche. Idealne! Polecam :)
Ciasto na pierogi:2 szklanki
mąki3 łyżki
oliwysólgorąca
wodaFarsz:1 kg
łopatkimarchewpietruszkakawałek
selera korzeniowegoliść laurowyziele angielskie3
cebulejajkosólpieprzwywar jarzynowo-
mięsnyWykonanie:
Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i
przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do
mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, dodaję
jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę
wywaru z gotowania. Masę
mięsna odstawiam.
Składniki na ciasto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi.W dużym garnku zagotowuję
wodę z odrobina
soli i wrzucam, partiami pierogi, na wrzątek. Czekam, aż wypłyną i gotuję 5-8 min, wyławiam łyżką cedzakową, układam na talerzach.
Cebule kroję w kostkę, podsmażam na tłuszczu, nakładam pierogi i okraszam podsmażoną
cebulką.
SMACZNEGO!